A szavakon túl – tizenöt éves a nonverbális fesztivál

Zene, tánc, mozgásszínház, báb – hivatalosan nem alternatív színházi találkozó, de annak is beillene a 15 éves MÁS nonverbális fesztivál. A két nap alatt félezer diák lépett színpadra. A szervezők a jubileum alkalmából nemcsak a fellépőknek adtak ajándékot, több mint kétezer diák ünnepelhetett a szereplőkkel együtt, és nézhette meg a körcsarnokban a Bogármese című előadást.

Tizenöt éves a nonverbális fesztivál. Vannak visszatérő csoportok, amelyek minden évben megjelennek az ép és fogyatékkal élő fiatalok bemutatkozásán, és szerencsére mindig akadnak újak is, akik kipróbálják magukat az ország egyetlen ilyen jellegű fesztiválján. Saárossy Kinga alpolgármester a megnyitón azt mondta: sokan a kommunikáció alatt csak a szavakat értik, pedig a mimika és a gesztusok is sokat fejeznek ki. Azt kívánta a fellépőknek: figyeljék egymást és tanuljanak egymástól.
A fesztivál és az előadások célja, hogy közelebb vigyék egymáshoz az ép és sérült diákokat egy közös nyelv: a zene, a tánc, a mozgás segítségével. Körülbelül félezer diák lépett fel, épek és fogyatékkal élők. Jöttek távolabbról is csoportok, Hódmezővásárhelyről, Debrecenből, Zalaegerszegről és Celldömölkről is, hiszen ma már ez az egyetlen ilyen, integrált fesztivál.
Több mint kétezren nézhették meg a Bogármese című előadást a körcsarnokban. Az ötszáz fellépő mellett Eger környéki diákokat hívtak, azokat, akik együtt szerették volna ünnepelni a nonverbális fesztivál 15. évfordulóját.