A regény és a valóság

„A regény és a valóság – Gárdonyi Géza és történelmi regényei” címmel nyílt kiállítás az Egri Törvényszéken. A tematikus kiállítás anyagát a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai állították össze, melyben az író Egri csillagok, az Isten rabjai és a Lámpás című műveinek keletkezéséről, az ezekhez felhasznált levéltári anyagokról láthatnak egy összeállítást.

Miért van ilyen Gárdonyi-kiállítás a bíróságon? – tette fel a megnyitón a kérdést dr. Hunyadi-Buzás Ágnes, az Egri Törvényszék elnöke. Nem Göre Gábor bíró úr figurája, vagy éppen Gárdonyi hosszú ideig elhúzódó válópere és a korábbi szegedi lovagias párbajok miatt, ami után még fogdába is került. Gárdonyi szegedi hírlapíró korában bűnügyi tudósítóként is dolgozott.
Gárdonyi művei közül kiemelkednek a történelmi regények. Ezek keletkezését, az írónak az Egri csillagok, az Ida regénye és a Lámpás című művekhez kapcsolódó levéltári kutatásait mutatja be a Magyar Nemzeti Levéltár tematikus kiállítása.
A kiállított anyagok segítenek eligazodni abban, hogy a regények egy-egy mondata, vagy fejezete mögött esetenként milyen és mekkora kutatómunka volt az író részéről. A kiállítás része az Egri Törvényszék Gárdonyi-emlékévhez kapcsolódó rendezvény-sorozatának. A nagyközönség november 8-ig tekintheti meg az anyagot, ami ezt követően Pécsre kerül.