Elzárták a vizet Abasáron

Elzárták a ivóvizet Abasáron, mert egy vizsgálat során az egészségre is káros szerves szennyező anyagokat találtak a kutakban. Legutóbb 2010-ben vizsgálták a település vizét, már akkor jelen volt a szennyeződés, de nem haladta meg az egészségügyi határértéket. Hétfő este óta csak lajtoskocsikból juthatnak ivóvízhez a helyiek.

Szinte óránként érkezik ásványvíz az egyik abasári ábécébe. Egyelőre ebből nincs hiány. Nem úgy mint az ivóvízből.
A helyi szolgáltató tegnap este elzárta a vizet. Bár a csapból és a közkútból még folyik a víz, ez csak addig lesz így amíg a rendszer ki nem ürül.
Hétfőn este hangosbemondón és szórólapokon tájékoztatták az embereket arról, hogy nem ihatnak, nem fürödhetnek és nem főzhetnek a csapvízből. A helyiek egymást kérdezgették a történtekről. Azt mondják sokszor volt csőtörés a településen és érezték azt is, hogy romlott a víz minősége. Most ezekből a lajtos kocsikból hordják kannaszám az ivóvizet. A település tizennégy pontján helyezett el ilyet a vízmű.
A helyzet gyors megoldása miatt rendkívüli ülést tartott ma a Heves Megyei Védelmi Bizottság. „Tegnap délelőtt értesített polgármester asszony arról, hogy olyan szennyező és az egészségre ártalmas anyagokat mutattak ki egy mérés kapcsán az abasári kutaknál, amely aggodalomra ad okot.„
Ezt az ülés utáni sajtótájékoztatón mondta a bizottság elnöke. Horváth László beszélt arról is, hogy feljelentést tesz az ügyben, hiszen a talált mérgező anyagok csak gondatlanság vagy szándékosság útján kerülhettek az ivóvízbe. Hozzátette, hogy a vizsgálat azonnal megindult, a környező települések ivóvizét is tesztelik. Ideiglenes megoldásként négy héten belül szűrőket helyeznek el az ivóvízrendszerben. Addig a lajtoskocsik biztosítják Abasár ivóvízellátását.