Recept a 21. századhoz

Az egri Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola a koordinátora annak az uniós programnak, amelyben német, angol, norvég, szlovén, cseh és ciprusi iskolákkal közösen dolgoznak a következő két tanévben. A program nyitótalálkozója Egerben volt, ahol a külföldi tanárok mellett Szlovéniából és Csehországból is érkeztek gyerekek.

Az Európai Bizottság által támogatott „Egész életen át tartó tanulás” program Comenius akciójában a következő két tanévben közösen dolgoznak egy-egy német, angol, norvég, szlovén, cseh, ciprusi és magyar iskola tanárai és diákjai az egészséges életmóddal, a környezetvédelemmel és a számítógép ésszerű használatával kapcsolatban. Erre pályázaton 15 ezer Eurót nyertek a résztvevő oktatási intézmények. A program koordinátora az egri egri Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola.
Különböző típusú iskolák vehetnek részt a programban. A szlovén fővárosból most nem csak tanárok, hanem 41 diák is érkezett Egerbe. Őket még a testnevelés órába is bevonták.
– Kapcsolatunk az egriekkel körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdődött, az első közös Comenius projekttel. Ez a kapcsolat még most is tart és nem csak a tanárok, hanem a diákok szintjén is. Ezért is hoztunk most gyereket, akiket ebbe a programba is bevonunk – nyilatkozta a ljubljanai Anamarija Lah Šuster.
A program arra keres választ, hogy hogyan lehet felkészíteni a 21. század kihívásaira a gyerekeket, felhívva a figyelmet az új infokommunikációs technológiák használatában rejlő lehetőségekre, kockázatokra és veszélyekre is. A tanárok több órát is megtekintettek a Balassiban.
– Ahogy láttuk, a gyerekeket végig bevonják az óra munkájába. Nincs üresjárat, mindig magukon érzik a tanár tekintetét, aki végig képes a figyelmet fenntartani. Ezt nagyon nehéz elérni. Erre vannak technikák, ez tanulható, de jó dolog látni, hogy ez itt ilyen jól működik – mondta az egyik tanóra után az angol Helen Young.
Az egri projektnyitón 20 külföldi tanár és 43 diák vett részt. A következő találkozó Csehországban lesz, a záróprogram pedig Norvégiában.