Pedagógusok béremelése – senki nem marad ki

Az egri tankerületben átlagosan 27 százalékkal nőtt a több mint 1300 pedagógus bére, 16 pedagógus maradt ki ebből, ők kompenzációt kapnak – tudatta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Egri Tankerületének igazgatója. A pedagógusok 10 és 100 ezer forint közötti emelést kaptak.

Szeptemberben az új közoktatási törvény szerint kezdődött a tanítás. Ennek egyik legmarkánsabb eleme a béremelés, mely 2017-ig több lépcsőben történik. Jogszabály garantálja értékállóságát , ugyanis a minimálbérhez igazítják – mondta el Ballagó Zoltán központi tankerületi igazgató. Az előmeneteli és minősítési rendszert bevezetése is megtörténik.
A béremelés 160 ezer pedagógust érint országosan, s 105 ezer pedagógus átsorolása történt meg. Mindez zökkenőmentesen, köszönhetően az intézményfenntartó és a kincstár együttműködésének.
A megyében közel háromezer pedagógusra vonatkozik mindez, az egri tankerületben 1309 főre. A megyében átlagosan 40, Egerben átlagosan 27 százalékkal nőttek a pedagógusbérek.
Ez 10 és 100 ezer forint közötti bruttó növekedést jelent – mondta el a tankerületi igazgató.
Összesen 108 pedagógus van országosan, akiknek nem nő a bére. Egerben 16 ilyen van. Ez jellemzően abból adódik – mondta el Ballagó Zoltán, – hogy kiemelkedően magas pótlékokat, ügyeleti díjakat, keresetkiegészítést kaptak ezek a pedagógusok. Most kompenzációt kapnak.
Az eseteket egyedileg vizsgálják a tankerületi igazgatók, a minisztériumi döntés október 15-ig várható, a novemberi bérrel szeptemberig visszamenőlegesen kapják a kiegészítést a pedagógusok.
Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: létrejött a nemzeti pedagógusi kar, mely szakmai szerveződés, tagja minden önkormányzati, állami intézmény pedagógusa.