Gárdonyi-Bródy-emlékkonferencia

Az irodalomtörténészek feladata, hogy elővegyék Gárdonyi életművét, és megmutassák a szélesebb közönségnek, hogy az író nem egykönyves szerző volt – hangsúlyozta L. Simon László az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke a Gárdonyi-Bródy emlékkonferencián. A szeptember 26-a és 28-a között megrendezett szakmai rendezvényen mintegy negyven előadó, egyetemi, főiskolai tanár, doktorandusz és hallgató tart előadást a 150 éve született Gárdonyiról és Bródyról.

Az Eszterházy Károly Főiskola és a Fiatal Írók Szövetsége közösen szervezte meg azt a háromnapos konferenciát, mely a a kortárs Gárdonyi- és Bródy-kutatás eredményeivel foglalkozik.
A szakmai programot L. Simon László a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta: Gárdonyit nem tekinthetjük egykönyves szerzőnek.
A szakmai előadásokat megelőző díjátadón a középiskolásoknak és egyetemistáknak meghirdetett esszé- és tanulmányíró, valamint illusztrációpályázatok díjait adták át. Az előadások között az érdeklődők hallhatnak például Az én falum novelláskötetről, az Ida regényéről, Bródy Rembrandt-ciklusáról, Gárdonyi titkosírásáról, vagy arról, hogy a két író hogyan ábrázolta elbeszéléseiben a kisembert.
A háromnapos szakmai rendezvényen mintegy negyven előadót hallhatnak az érdeklődők az Eszterházy Károly Főiskolán.

.