Növekvő költségvetési bevételek

Az előző év hasonló időszakához képest mintegy 4 százalékkal növekedtek a költségvetési bevételek Heves megyében. Augusztus végéig majdnem 43 ezer volt a hátralékos adózók száma, tartozásuk pedig meghaladta a 35 milliárd forintot – hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Igazgatóságának tájékoztatóján.

Az első nyolc hónap adatainak feldolgozása alapján mintegy 108 milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetés bevételeihez a megyében működő vállalkozók és gazdálkodó szervezetek, vagyis az országos kiemelt adó- és járulékbevételek 2 százaléka képződött Heves megyében. Az előző év hasonló időszakához képest mintegy 4 százalékkal növekedtek a költségvetési bevételek. A személyi jövedelemadó bevételek nem, míg a TB bevételek 2,5 százalékkal csökkentek. A 2012-es évről mintegy 8000 adózó számolt el a társasági adójával.
Jellemzően a gépipar, a kohászati tevékenységgel foglalkozó gazdálkodó szerveztek és a szállítmányozásban érdekelt cégek, vállalkozások jelentős mértékben támogatják a csapatsportokat.
2013. augusztus végéig majdnem 43 ezer volt a hátralékos adózók száma a megyében, tartozásuk pedig meghaladta a 35 milliárd forintot. Bár a hátralékos adózók száma növekedett, ugyanakkor a hátralék összege 15 %-kal csökkent. A megyében az év első nyolc hónapjában a fokozott behajtási tevékenység eredményeképpen 5,6 milliárd forint végrehajtásból és felszámolási eljárásból származó bevételt realizáltak. A megyei adóigazgatóság augusztus végéig 133 felszámolási eljárást rendelt el, ami 61 százalékkal kevesebb mint 2012. azonos időszakában. Ezzel szemben jelentősen nőtt a kényszertörlések száma.
A klasszikus végrehajtási cselekmények közül a leghatékonyabb továbbra is a hatósági átutalási megbízás, illetve a munkabér letiltás.