Mesélő műemlékek

Kalandos játékkal indul szombaton a „Mesélő Műemlékek” 2014 tavaszáig tartó, és Eger városának a várral való viszonyát feltérképező programja. Azok, akik szeptember 21-én, szombaton az Érsekkertben felkeresik a Mesélő műemlékek sátrát, az ott kapott instrukciók alapján újra felfedezhetik az 1552-es ostrom török lövegállásait. Másfél óra séta, ami új szempontból mutatja be a várost, annak történelmét és műemlékeit.

A VÁROStrOM 2013 játék egyik állomásán állunk, a Buttler ház melletti parkolóban, ahonnan éppen rálátunk a Várban levő Kálvária dombon álló keresztekre. 2014 tavaszára készül el egy olyan kalandos városi kalauz okostelefonra, amit elsősorban a 10-14 éves korosztálynak szánnak, de a felnőttek számára is érdekes lehet, a helyieknek éppúgy, mint a turistáknak. A leendő játék szellemiségét bemutató nyilvános program lesz a szombati Várostrom 2013 játék, amelynek segítségével ezúttal az 1552-es ostrom török lövegállásait kereshetik fel a vállalkozó kedvűek, miközben további információkat kapnak a helyszínről. Az itt tapasztaltakat később beépítik a jövőre elkészülő interaktív városi kalauzba.
Ezzel kapcsolatban olyan rövid, valós történeteket, anekdotákat, városi legendákat, érdekességeket várnak, amelyek kapcsolódnak a várhoz és a városlakókhoz. A december 31-ig beérkező történetek egy részét a játékban is felhasználják. A Mesélő műemlékek program a Kulturális örökség menedzsment Közép-Európában (HERMAN) elnevezésű nemzetközi projekt keretein belül valósul meg.