Bemutatták az Egri Csillag Grand Superiort

Fél évig fahordóban érlelték, májusban palackozták, majd további három hónapos érlelés után tegnap bemutatták az Egri Csillag Grand Superiort, mely öt borász legjobb fehérborainak házasításából született. Az új egri fehér cuvée-t szigorú eredetvédelmi szabályok betartásával készítik: a borok felének kárpát-medencei fajtának kell lennie, el kell érniük a 20-as mustfokot, a termés maximum 35 hektoliter lehet hektáronként. Az Egri Csillag csúcsborából 1200 palack készült.

Ahogy a bikavérekből, úgy az egri csillagokból is készülhetnek már superior és grand superior borok. Az első Egri Csillag Grand Superior, fél évig fahordóban, majd három hónapig palackban érlelődött, és öt borász négyféle borának házasításából született.
Az Egri Csillag Grand Superior ötletadója, dr. Gál Lajos borász szerint a borvidékért való összefogás szép példája az, hogy e bort öt borász együtt készítette.
Ifj. Gál Tibor különleges élményként éli meg azt, hogy aktív részese lehet egy új bor megszületésének.
A Grand Superior gazdag ízvilággal, a szőlőfajtákra jellemző gyümölcsösséggel rendelkezik, visszaadja a termőhelyre jellemző karaktert.
A borászok egyetértenek abban, hogy az új védjegy, az Egri Csillag a borvidék jövőjét jelenti. Bolyki János a bemutatón az egri borvidék sikertörténetének nevezte az Egri Csillagot, ezt mutatja az is, hogy az indulásnál, 2010-ben 8, ma már 40 termelőnek van Egri Csillag bora. A fajta új csúcsborából, az Egri Csillag Grand Superiorból közel 1200 palack bor készült. A különleges bor elsőként a budavári borfesztiválon mutatkozott be, első vásárlója Áder János köztársasági elnök volt, aki 12 palack borral tért haza.