Pereli a Jobbik a roma pártot

Jó hírneve megsértése miatt indított pert a Jobbik Szőcsi Lajos, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt elnöke ellen. Szőcsi Lajos korábban olyan szórólapokat osztott szét Feldebrőn, amelyeken az szerepel, hogy a Jobbikban fanatikus bűnözők és kiskorúakat megrontó képviselők vannak. A Jobbik bocsánatkérést és kártérítést követel. A bíróság első fokon Szőcsi Lajos javára döntött.

Emiatt a kijelentés miatt indított pert Szőcsi Lajos ellen a Jobbik. Az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt elnökének szórólapján emellett még az is szerepelt, hogy a Jobbikban sok a kiskorúakat megrontó képviselő is. Szőcsi Lajos szerint csak politikai véleménynyilvánításról van szó. A Jobbik szerint viszont a roma elnök megsértette a párt jó hírnevét. Emiatt a Jobbik azt kérte a bíróságtól: kötelezze hárommillió forint kártérítés megfizetésére és nyílt bocsánatkérésre a roma pártelnököt. Az ügyben megszületett az elő fokú ítélet. Az Egri Törvényszék Szőcsi Lajost eltiltotta a további jogsértéstől, de a szórólapon szereplő mondatait részben politikai véleménynyilvánításnak tekintette. A Jobbikot ugyanakkor 180 ezer forint kereseti illeték megfizetésére kötelezte. A Jobbik ügyvédje úgy nyilatkozott: fellebbeznek az első fokú ítélet ellen.

Szőcsi Lajosnak és Vona Gábornak a Jobbik elnökének egy másik folyamatban lévő pere is van. A személyiségi jogi pert azért kezdeményezte Vona Gábor mert egy korábbi megnyilvánulásában Szőcsi Lajos párhuzamot vont a 2009-es romagyilkosságok és a Jobbik elnökének kijelentései között. A roma pártelnök szerint ezek felbujtó hatásúak voltak. Az ügy tárgyalása másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.