Elkészült a Valide Sultana

Befejezték a törökkori fürdőrom értékmegőrző felújítását. A Valide Sultana új, skandináv jellegű védőszerkezetet kapott. A februártól zajló munkálatok összköltsége több mint 110 millió forint. A műemlék várhatóan novemberben nyílik meg a látogatók előtt.

Ezeken az eredeti gránitköveken lépkedtek a XVII. század elején a szárazfürdőbe érkezők. A hamam típusú gőzfürdő nagyon gyakori volt a hódoltság idején. A több helyiségből álló fürdő maradványainak feltárását már az ötvenes években megkezdték, de a hatvanas években leálltak a munkálatok, és ekkortól csak egy palatető védte a romot. A belvárosi rekonstrukciónak köszönhetően azonban ebben az évben a fürdőrom teljesen új védőszerkezetet kapott. Fontos szempont volt, hogy a fürdőrom védve legyen az időjárás viszontagságaitól, esztétikailag illeszkedjen a környezetbe, és látogatható legyen a közönség számára. A februárban kezdődő munkák alatt a legnagyobb nehézséget az acélszerkezet alapozása jelentette, de sok időt vett igénybe a szomszéd épületek állagmegóvásához szükséges résalapok készítése is.
A faburkolathoz szükséges közel negyven köbméternyi fa Finnországból érkezett. A védőszerkezet skandináv jelleget kapott.
A fürdőrom rekonstrukciójának összköltsége több mint 110 millió forint volt. A műemlék műszaki átadása folyamatban van, a fürdőrom várhatóan novemberben nyílik meg a látogatók előtt.