Kevesebb a termés

Az év eleji sok csapadék és a júniustól augusztusig tartó aszály komoly károkat okozott a napraforgó- és kukoricatermésben.A becslések szerint a tavalyaihoz képest idén 20%-al kevesebb napraforgót tudnak betakarítani a gazdák Heves megyében.A kukorica kevésbé sínylette meg az időjárást.

Tavaly három tonna napraforgómagot gyűjtöttek be hektáronként a gazdák megyénkben, most várhatóan csak 2,5 tonnát. A nagy terméskiesés oka az először csapadékos, majd tartósan aszályos időjárás. Biztatóbbak a kukoricatermesztés adatai. Szeptember elejéig hektáronként mintegy három tonna kukoricát takarítottak be a gazdálkodók, ami a tavalyi átlagnak felel meg. Idén megyénkben 16 ezer hektáron termett kukorica, napraforgó pedig 34 ezer hektáron. Nemcsak a betakarítással, a termésárral is elégedetlenek a gazdák.
Azt mondják: akkor tudnának exportra termelni, ha magasabb árat kínálnának a vásárlók terményeikért.A rossz piaci feltételek miatt idén például a napraforgóból származó árbevétel 40 százalékkal csökkent, így idén a napraforgó és kukorica felvásárlási ára épphogy fedezi a gazdálkodók költségeit.