Lakóotthonba mennének

Önállóbb életet élhetnek 2015-től a bélapátfalvi Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézet lakói. Uniós forrásból négy településen lakóházakat vásárolnak számukra. Szilvásváradon azonban a lakosság tiltakozott a fogyatékosok odaköltöztetése ellen. Ennek hatására a település önkormányzata Benedek Istvántól, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves megyei igazgatójától a pályázat módosítását kéri, vagyis azt, hogy Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlant a sérültek számára.

A bélapátfalvi intézet 148 enyhe vagy középsúlyos lakója költözhet 2015-ben lakóotthonba, a súlyos fogyatékossággal élők az anyaotthonban maradnak. A lakóházakban 10-12 fő él majd együtt, állandó gondozói felügyelettel. Egymilliárd forintos uniós forrásból Bükkszentmártonban, Mónosbélben, Nagyvisnyón és Szilvásváradon terveznek ilyen lakóotthonokat, de az utóbbi helyszínen lakossági ellenállásba ütközött a kitagolás. Hócza László, a Szilvásvárad Idegenforgalmi Egyesület alelnöke szerint két ok miatt tiltakozott a lakosság: féltik a sérülteket a sok turistától, továbbá már akkor kinézték az ingatlanokat, mielőtt a lakosságot tájékoztatták volna.
Benedek István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves megyei igazgatója szerint az ingatlanvásárlás mindenki állampolgárt megillet, a lakókörnyezet érzékenyítése nem azt takarja, hogy az ingatlanvásárlásról tájékoztatni kell a lakókat.
A lakossági ellenállás hatására Horváth László országgyűlési képviselő sajtóközleményében a következőket írta: kéri a pályázótól, módosítsa a pályázatot úgy, hogy Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat. A szeptember 9-iki testületi ülés után a szilvásváradi önkormányzat honlapján olvasható közlemény is ezt az álláspontot tükrözi, de mint írják: ahogy eddig, továbbra is szeretettel várja a fogyatékkal élő kirándulókat.
A kitagolás az ország számos pontján zökkenőmentesen megvalósult már, a közelben Andornaktályán is találhatóak ilyen lakóházak. Molnár Imréné, az egyik szomszéd békében él a fogyatékosokkal, mint mondta: segítőkészek, tisztelettudóak.
A pályázatba bevont többi településen nem volt ellenállás a kitagolás miatt. A szilvásváradi kitagolásról még nem született végleges döntés.