Eger Jerikó testvérvárosa

Eger tizenegyedik testvérvárosa a Palesztin Nemzeti Hatóság területén található ősi város, Jerikó. Az erről szóló dokumentumot szeptember 7-én írta alá a két város polgármestere Egerben.

Eger önkormányzata évekkel ezelőtt elhatározta, hogy a kultúrák közötti párbeszéd egyik hídja kíván lenni – mondta a testvérvárosi szerződés aláírása előtt Habis László, polgármester. A korábbi tíz testvérvárost többségében a környező országokból, a magyar lakta területekről választották ki. Ezzel az volt a kimondott cél, hogy a város lakói minél könnyebben, minél szélesebb körben vehessenek részt a kapcsolatok építésben. Jerikó ilyen szempontból sajátos.
– Van annak jelentősége, hogy egy érseki székhely egy szentföldi településsel ír alá ilyen szerződést. Tudjuk azt, hogy a magyar kormányzat is folyamatosan építi a kapcsolatait például a Szentföldön működő keresztény egyházakkal és más szellemi erőkkel. Úgy gondoljuk, hogy ebben a kapcsolatépítésben, egy-egy városnak, egyéb településnek is megvan a maga helye és szerepe – nyilatkozta kérdésünkre a polgármester.
Egri részről fontos szerep hárulhat az Eszterházy Károly Főiskolára, de turisztikai területen is lehet létjogosultsága az együttműködésnek.
– Eger sok szempontból hasonlít Jerikó városára. Mindkét város jelentős történelmi múlttal, épített örökséggel rendelkezik. Ezek felújítása Egerben már sok esetben megtörtént az elmúlt években. Úgy gondoljuk, Eger ez irányú tapasztalatait a történelmi műemlékek felújításában mi is hasznosíthatjuk – mondta Mohammad Jalayta, Jerikó város polgármestere.
Ezen kívül a vallási és a világi turizmus, az oktatás, az ifjúsági kapcsolatok, a kulturális csereprogramok lehetőségét említette a Jeruzsálemtől 35 km-re fekvő fekvő palesztin város első embere. A testvérvárosi szerződés aláírását követően a termálfürdő területén, a testvérvárosok ligetében a két polgármester az iszlám kultúrában szent fának számtó fügefát ültetett el közösen.

Eger testvérvárosai (zárójelben a testvérvárosi kapcsolat kezdete):
Pori – Finnország (1973)
Mâcon – Franciaország (1985)
Sarzana – Olaszország (1990)
Esslingen am Neckar – Németország (1991)
Gyergyószentmiklós /Gheorgheni/ – Románia, Erdély (1993)
Kutná Hora – Csehország (2001)
Przemyśl – Lengyelország (2003)
Csebokszári /Шупашкар, Чебоксары)/ – Oroszország, Csuvas Köztársaság (2004)
Alsókubin /Dolný Kubín/ – Szlovákia (2006)
Munkács /Мукачеве/ – Ukrajna, Kárpátalja (2010)
Jerikó /أريحا/ – Palesztin Nemzeti Hatóság (2013)

Magyar részről 2010-ben elsőként Kalocsa létesített testvérvárosi kapcsolatot egy szentföldi településsel, Betlehemmel. Később Esztergom követheti Kalocsa és Eger példáját.

Gainesville (Georgia, USA), Dobóruszka /Ruská/ (SVK) és Fülek /Fiľakovo/ (SVK) csak partnervárosok, nem testvérvárosok!