Online pénztárgépek

2013 szeptembere áll rendelkezésre az adózóknak, hogy informálódjanak és megrendeljék az igényeiknek megfelelő online pénztárgépeket. Ha a pénztárgépcserével érintett vállalkozó ezen időszakot követően még mindig nem rendelkezik online adatkapcsolatra képes pénztárgéppel, és annak megrendelését sem tudja hitelt érdemlően igazolni, abban az esetben számíthat bírságra.

A pénztárgép használatra kötelezett adóalanyok a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező, kontrollszalagos pénztárgépek esetében idén augusztus 31-ig tehettek eleget nyugtakibocsátási kötelezettségüknek, míg az elektronikus naplóval rendelkező, de még mindig hagyományos pénztárgépeket használók 2013. december 31-ig tehetik meg ugyanezt. A hagyományos pénztárgépek esetén a határidő már letelt, viszont az adóhivatal szeptember 30-ig türelmi időt ad a zökkenőmentes átmenethez. Az új pénztárgépek beszerzéséhez a vállalkozásoknak üzembehelyezési kódot kellett igényelniük augusztus 31-ig. A kód megléte a pénztárgépcserére kötelezett adózó vásárlási szándékát fejezi ki.
A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal honlapján napra készen követhető az engedélyezett online pénztárgépek listája. Szeptember 3-ig például még 14 típus szerepelt az oldalon, közülük négy forgalmazása emelkedett jogerőre szeptember 5-ig. A lista folyamatosan bővül.