Digitális átállás

Magyarországon 2013 a digitális átállás éve. Október 31. után a nézők már csak a legkorszerűbb, digitális módon televíziózhatnak. Első ütemben július 31-ig az ország középső részén, 14 megyében és Budapesten már megszűnt a hagyományos analóg műsorszórás. A második ütemben, amelybe Heves megye nagy része is tartozik, október 31-ig történik meg az átállás.

Az Eger környékiek – azok, akik antennával, előfizetés nélkül televízióztak – eddig az Eged hegyen létesített adótoronyból kapták a jelet. Október 31-e után is így lesz, de az analóg sugárzás helyébe a frekvenciasáv hatékonyabb és gazdaságosabb hasznosítását lehetővé tévő digitális sugárzás lép. Az ehhez szükséges átalakítások egy részét szerdán végezték az adótoronyban, ezért például a közszolgálati egyes és a két nagy kereskedelmi TV csatorna, de a TV Eger sugárzott adása is szünetelt.
Az új rendszer az eddigi három helyett hét ingyenesen nézhető TV-csatorna és három rádióadás vételét teszi lehetővé. Azoknak, akik nem tudják a digitális vételhez szükséges antennát, vagy a set top box-ot beszerezni, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatási programja keretében nyújtanak segítséget. Az augusztus végén zárult Heves megyei felmérés adatai szerint 17.355 szociálisan rászoruló háztartásból 5250-ben igényelték az állami támogatás keretében biztosított digitális vételi eszközöket. Több mint kétezer háztartásban már be is szerelték ezeket a szakemberek, további 2500 címre pedig a közeljövőben látogatnak el.
A digitális földi sugárzású adások már most is foghatók, így az átállással az érintetteknek nem kell október 31-ig várni. További információk, így az állami támogatás igényléséhez szükséges űrlapok megtalálhatók, illetve letölthetők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság külön erre a célra létesített honlapján, de ingyenes zöld számon is lehet tájékozódni.