Megújul a védőnői szolgálat

Megújul a védőnői szolgálat. A tervek szerint jövőre a nemzeti védőnői szolgálat lesz az önkormányzatok helyett a védőnők munkáltatója. Ezzel kapcsolatban járja az országot, és hallgatja meg a dolgozók javaslatait Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos, aki ellátogatott Egerbe is. A védőnői szolgálat Európában egyedülálló, a jövőben felkerülhet a hungarikumok közé.

A védőnői szolgálat megújítását maguk a védőnők kezdeményezték idén tavasszal aláírásgyűjtésekkel, mondta Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos, aki országjáró útja kapcsán Egerbe is ellátogatott. Minden megyeszékhelyen tart konzultációt, hogy összegyűjtse a dolgozók tapasztalatait, problémáit, javaslatait. Az összegzés a hónap végére várható, az átalakítás ezután indul meg. A védőnők azt szeretnék elérni, hogy a nemzeti védőnői szolgálat vegye át az önkormányzatok helyett a munkáltató szerepét.
Heves megyében 142 területi és 31 iskolai védőnő dolgozik. Megyei szinten a legnagyobb problémát a védőnők hiánya jelenti, az állások 28%-át helyettesítéssel látják el. Az új rendszertől leginkább azt várják, hogy egységes legyen a jövőben a foglalkoztatás és a bértábla is.
A védőnők a várandósságtól 18 éves korig követik a gyermekek fejlődését. A csaknem száz éve működő védőnői szolgálat Európában egyedülálló, a jövőben felkerülhet a hungarikumok közé.