Főegyházmegyei tanévnyitó

Szeptembertől több mint 14 ezer diák és 1500 pedagógus kezdi meg a tanévet a főegyházmegyei oktatási intézményekben. A katolikus egyház az idei tanévtől tizenegy újabb oktatási intézmény fenntartója lesz-hangzott el a Bazilikában megtartott főegyházmegyei tanévnyitó ünnepségen. A rendezvényen átadták az idei Szent Gellért-díjakat is, amellyel a legkiválóbb pedagógusokat tüntették ki.

Hatodik alkalommal hívta közös találkozóra az Egri Főegyházmegye köznevelési intézményeinek vezetőit, pedagógusait és iskolalelkészeit dr. Ternyák Csaba egri érsek. A tanévnyitó ünnepség a Bazilikában szentmisével vette kezdetét, melyben a főpásztor óva intette a papokat és a pedagógusokat a képmutatástól. Hangsúlyozva, hogy szavaik és tetteik mindig összhangban legyenek. Beszédében az igazságosság, az irgalom és a hűség erényeire hívta fel a figyelmet.
Tavaly 16, az idei tanévtől 11 oktatási intézménnyel bővült a katolikus iskolák hálózata- jelentették be a rendezvényen.
Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt: a cél az, hogy mind több gyermek részesüljön keresztény nevelésben, hogy szívja magába óvodás és iskolás korban azokat az értékeket, amelyeken Európa és Magyarország felépült. Szólt arról is, hogy szeptembertől megkezdődik a hittan, illetve az erkölcstan oktatása az állami iskolákban.
A rendezvényen díjazták azokat a pedagógusokat, akik kiemelkedő munkájukkal, szilárd hitéletükkel példát mutatnak diákjaiknak és kollégáiknak.