Víz alatti hoki vb: több mint 400 mérkőzés

Augusztus 23-tól kilenc napon át Eger a házigazdája a 18. Víz alatti hoki világbajnokságnak. A mezőnyben ott vannak a magyarok is. Több mint 400 mérkőzést játszanak az augusztus 31-i döntőkig.

Mi kell a vízihokihoz? Egy ólommal töltött korong, speciális ütő, uszony, szilikonnal bélelt védőkesztyű, vízilabda sapka és búvármaszk, illetve légzőpipa.
Az angolszász országokban és a franciáknál nemzeti sportnak számít, kétévente világbajnokságot is rendeznek. Az idei, 18. vb házigazdája Eger. A 2×15 perces mérkőzéseket a Bitskey uszodában és a strand 50-es medencéjében játsszák
Rekordmezőny, a nőknél és a férfiaknál is négy korosztályban öt földrész 68 csapata vesz részt a vb-n a Fülöp-szigetektől Kolumbiáig.
Magyarországon jelenleg Budapesten és Pécsett van aktív vízihoki csapat. Szűk a merítési lehetőség, de talán ez a vb segít népszerűsíteni a sportágat.
Kurucz Andrea Magyarország
– Most azért a nehezebb meccsek vannak, azért izgul mindenki. Később pedig a helyosztók lesznek, minden szurkoló számít, de mindenki odateszi magát és tényleg a legjobbak vannak most itt – nyilatkozta Kurucz Andrea az Argentína – Magyarország csoportmeccs után.
A nőknél Nagy-Britannia a címvédő, akik öt új játékossal neveztek a vb-re.
– Nálunk a nemzeti bajnokság öt osztályból áll, de léteznek regionális és korosztályos bajnokságok, a serdülőktől az egyetemistákig – beszélt a sportág sikereit biztosító hátországáról Sophia Tapper csapatkapitány.
Férfi vonalon két idegenlégiósa is van már a magyar válogatottnak, akik évek óta az igen erős francia bajnokságban szerepelnek.
– Egy nagyon erős A-csoportos csapatban játszok, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ott a francia válogatottnak a krémje ellen csapunk össze, vagy éppen velük együtt – mondta Tálosi Dénes.
A férfiaknál a legtöbb vb-címmel az ausztrálok rendelkeznek, két éve is ők nyertek Dél-Afrika ellen a döntőben.
– A férfiaknál hagyományosan a legjobbak közé tartoznak a franciák, az új-zélandiak, mi, ausztrálok, a dél-afrikaiak, most pedig szerintem Kolumbia és Nagy-Britannia is esélyes lehet az elődöntőre – latolgatta az esélyeket az ausztráloktól Blake Sutcliffe.
Az egri vb-n több mint 400 mérkőzést játszanak az augusztus 31-i döntőkig.