Százéves az Uránia

Százéves az egri Uránia mozi. A jubileumot régi filmek vetítésével ünnepelték: a nézők láthattak többek között némafilmeket és Gárdonyi-művek alapján készült alkotásokat is. Az évforduló alkalmából egy kiadvány is megjelent, mely a mozi történetét mutatja be.

Hajdanán a filmvetítések előtt mutatványosok csalogatták a közönséget a moziba, lányok kínálták a pereceket a nézőknek- ezeket elevenítették fel az Uránia százéves születésnapjára megrendezett ünnepen. Az országban az Uráninán kívül öt olyan mozi van, mely százéves múlttal rendelkezik.
Kiss Lajos, az Agria Film Kft. Ügyvezetője szerint a fennmaradás az ésszerű gazdálkodásnak és a fejlesztéseknek köszönhető.
Az Uránia 1913. augusztus 23-án nyitott meg, a mozit az Egri Kereskedelmi és Iparos Kör építette. Első átalakítása 1958-ban történt a szélesvásznú film megjelenésekor, a legnagyobb átalakítást 1968-ban, az Egri csillagok című film bemutatója alkalmából végezték. Jelenlegi formáját 2001-ben érte el. A százéves jubileumra egy kiadvány jelent meg, mely a mozi történetét mutatja be. A kiadvány szerkesztői egy korábbi kutatómunkára támaszkodtak.
Az ünnepen többek között Gárdonyi Géza művekből készült filmeket, és Hevessy Sándor némafilmjeit vetítették, de kisfilm készült a mozi korábbi dolgozóinak visszaemlékezéseiből is.