Lajosvárosi búcsú

A Lajosvárosi plébániatemplom védőszentjére, IX. Lajos francia királyra emlékeztek az egyházközség hívei augusztus 25-én, vasárnap. A keresztény lovagkirály gondos nevelésben részesült. Életét a kötelességteljesítés, a bűntől való irtózás és az erényes élet jellemezte, amely példaként szolgálhat a mai ember számára is -hangsúlyozta beszédében a búcsú ünnepi szónoka, dr. Csizmadia István teológiai tanár, pápai prelátus.

A Lajosvárosi búcsút 1937 óta Szent Lajos király ünnepén, augusztus végén tartják. Ilyenkor évről-évre összegyűlnek a környék lakói, hogy hálát adjanak Istennek, együtt örüljenek,ünnepeljenek.
A búcsú a katolikus hagyomány szerint bűnbánati vallásgyakorlat, emellett a templom felszentelésének vagy patrónusának ünnepe.
Szentbeszédében dr. Csizmadia István pápai prelátus, kanonok arról beszélt: IX. Lajos király aszkéta életet élő, példás férj és családapa volt , aki naponta vett részt szentmisén, rendszeresen zsolozsmázott és jótékonykodott. Uralkodása alatt nyugalom és béke honolt Franciaországban. A szent király gondos nevelésben részesült. Édesanyja mélyen beleültette a lelkébe a keresztény kötelességtudatot és a bűntől való irtózást, az erényekre való rácsodálkozást.
Az ünnepség körmenettel, majd szeretetvendégséggel zárult.