Visszahelyezték a szobrokat az Irgalmasok kápolnájára

Visszahelyezték a szobrokat az Irgalmasok kápolnájára. Szent János, Szent Mihály és Rafael – arkangyal szobrairól másolat került vissza, az eredeti a restaurátor szerint életveszélyes állapotban volt. Mára új vakolatot és színt kapott az épület, felújították a nyílászárókat, megszüntették a vizesedést. A munkákat hamarosan befejezik az épületen, már csak a kisebb javításokat kell elvégezni.

Reggel nyolc órakor érkezett meg a három szobor az Irgalmasok kápolnájához. Ezek azonban nem az eredeti alkotások. Ludányi Gábor restaurátortól úgy tudjuk az eredeti szobrok tufakőből készültek, amelynek egyik legnagyobb ellensége a víz. Az évtizedek során szinte elmállott a három szobor, már nem lehetett helyreállítani. A leemelés után a restaurátor műhelyben kiegészítették a hiányosságokat, majd szilikon forma készült róluk. Ebbe került a műkő öntvény amiből az új szobrok készültek. A három szobrot néhány óra alatt a helyére tették és rögzítették, a járókelők hosszú évtizedekig gyönyörködhetnek bennük.
Az Irgalmasok kápolnájának felújításánál a vizesedés megszüntetése volt a legnagyobb feladat. De kijavították a vakolatot, a bádogos szerkezeteket, a nyílászárókat. Az épület új színt kapott és a három szobor mellett a homlokzat összes kőeleme megújult. A belváros rehabilitáció részeként majdnem húszmillió forintot fordíthattak az épület felújítására. A munka a végéhez közeledik, a műszaki átadás előtt már csak apróbb javítások vannak hátra.