Ilyen világbajnokság még nem volt!

A víz alatti hoki világbajnokságok történetében még sosem volt ilyen mezőny, mint most Egerben. Tizenhét ország, négy korosztályban a férfiaknál és a nőknél összesen 68 csapat, a kísérőkkel együtt közel 2000 ember költözik a következő két hétre Egerbe. A sportág eddigi legnagyobb eseményének lesz helyszíne városunk – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Hálásak vagyunk a vízilabdázóknak, az úszóknak és a nagyközönségnek, hogy erre a két hétre, a világbajnokság idejére helyet adtak nekünk a Bitskey uszodában és a strandon. A világ vízihoki krémje, 17 országból a nőknél és a férfiaknál is négy korosztályban – U19, U23, Elit és szenior kategóriákban – 928 versenyző és legalább 6-700 kísérő lesz jelen ezen az eseményen – mondta ismertetőjében dr. Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke.
Egerről az köztudott, hogy borban és vízben, vagyis vizes sportokban jók vagyunk – tette hozzá Habis László, polgármester, aki a ma délutáni megnyitóval kapcsolatban kiemelte, a világbajnokságnak is köszönhetően két Magyarországra akkreditált nagykövet is felkeresi városunkat, e mellett az internetes közvetítésnek köszönhetően remélhetőleg több millióan látják majd Egert. Thomas Trébons, a világszövetség hoki bizottságának elnöke elmondta, ez lesz a víz alatti hoki világbajnokságok történetének legnagyobb eseménye, ilyen mezőny még sehol sem gyűlt össze.
– A fedett uszoda, a medence világszínvonalú. Tökéletesen megfelel a víz alatti hoki követelményeinek. 2,5 méter mély. Az új-zélandiak és az ausztrálok is azt mondták, hogy nyugodtan lehet a medence alján rallizni. Semmi komplikáció nem lesz verseny közben – nyilatkozta az új-zélandi versenyigazgató, Tristan Reynard.
A magyarok a férfiaknál elit és szenior, a nőknél pedig elit kategóriában indulnak.
– Csapatunk biztos, hogy száz százalék fölött fog teljesíteni. A 120 százalék a minimum, amit elvárhatunk magunktól. Nagy lelkesedéssel és pozitívan állunk az egészhez. Szeretnénk jó helyezést elérni – mondta a magyar férfi elit válogatott tagja, Kovács Gergő.
Magyarországon korábban Egerben is volt vízihoki csapat. Ma Budapesten, Pécset, illetve Nyíregyházán létezik ez a sportág.
– Nagyon sokat várunk a versenytől, de tudni kell, hogy Magyarország még nincs az élmezőny szintjén. Ha itt lennének a környező országok, akkor jobb helyezést érnénk el, de így is szeretném ajánlani, hogy minél többen jöjjenek ki hozzánk szurkolni. Főleg a németek ellen, mert őket verni szoktuk, úgyhogy most is így lesz. Egyébként még az argentin meccs, ahol még sokat várunk – latolgatta a magyar női elit válogatott esélyeit Kurucz Andrea.
Bár a események, a lényeg a víz alatt van, a kivetítőrendszernek köszönhetően a helyszínen és a vb honlapján (www.uwhworlds2013.com) is nyomon követhetők lesznek a mérkőzések.