Kertészeti géptámogatás

Augusztus 15-től kertészeti gépek és technológiai berendezések vásárlásának támogatásra pályázhatnak a termelők. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott, vissza nem térítendő támogatás keretösszege 24 milliárd forint, mértéke pedig az összes elszámolható kiadás 35 százaléka. A támogatási kérelmet kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül lehet beadni forráskimerülésig, de legkésőbb október 18-ig.

Támogatásra csak a rendeletben rögzített kertészeti tevékenységet folytatók, vagyis a szőlő, gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkozók jogosultak. További feltétel, hogy az igénylőnek egy bizonyos gazdasági méretet, például szőlő esetében 3,7 hektár fölötti területet fel kell mutatnia. Az igényelt összegből a most megjelent gépkatalógusban szereplő, kizárólag új mezőgazdasági erőgépet, például traktort, illetve hozzá kapcsolódó munkagépeket vásárolhatnak. A pályázati forrás közel 24 milliárd forint, ami a 35 százalékos támogatás mellett közel 75 milliárdos beruházást jelent a hazai kertészeti ágazatban.
A támogatási kérelmet kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül lehet beadni forráskimerülésig, de legkésőbb október 18-ig. Ehhez segítséget a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Igazgatóságán kaphatnak a gazdálkodók. A támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal bírálja el.