Helyükön az angyalok

Visszakerültek az angyalok a Minorita templomra. Szerda reggel daruval emelték vissza a két négyszáz kilós szobrot. Két hónapig dolgoztak rajtuk a restaurátorok.

A szobrok helyét mérik föl a Dobó térről. A darunak el kell férnie az állványzattól, ezért először lepróbálják a beemelést. Nem sokkal később a teherautó is befut a két angyalszoborral. A restaurátorok két hónapig dolgoztak rajtuk egy biatorbágyi műhelyben. Az eredeti terv szerint másolat készült volna a szobrokról, de olyan jó állapotban voltak, hogy csak a hiányos részeket kellett kipótolni. A két angyal az 1930-as években készült. Egyenként körülbelül 400 kilót nyomnak, ezért alaposan meg kellett tervezni a visszahelyezést. A szobrok felületkezelést is kaptak, így a restaurátor szerint legalább harminc évig nem kell majd hozzájuk nyúlni.
A középen álló Szent Antal szobrot nem kellett levenni, ezt helyben restaurálták. A szobor kezében lévő liliom még az eredeti 18. századi kovácsoltvas anyagból készült, amit újra aranyoztak. A két angyal három óra alatt került vissza a helyére. A Minorita templom restaurálása ősszel fejeződhet be, a falon már a templom végleges színe is látható.