Almás, túrós – tízezer rétes fogyott Tárkányban

A rétes is olyan, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé: mindegyik fajtáját lehet szeretni. Ízvilágában az egyik legkülönösebb a felsőtárkányi sós túrós rétes. A tárkányiak ennek a hagyományos ételnek évek óta fesztivált szerveznek. Idén két nap alatt nagyjából négyezer vendég tízezer rétest kóstolt.

Felsőtárkányban régi hagyománya van a réteskészítésnek. A régi idők asszonyai sokszor hétköznap délután is nekiálltak rétest gyúrni és nyújtani. Nekik nem tartott sokáig. A hozzávalók pedig megvoltak otthon. A fesztiválon mindenféle rétest lehetett kóstolni, de a felsőtárkányi asszonyok csak hagyományos ízesítésűeket készítettek: almásat, édes és sós túrósat.
A réteskészítés a nyugdíjasok feladata. A fesztivált is a nyugdíjas klub találta ki. A szervezők szerint a felsőtárkányi sós túrós rétes érdemes arra, hogy az egész országban népszerűsítsék. Két nap alatt négyezer ember kóstolt a fesztiválon, tízezer rétes fogyott.