Műemlékek új szemszögből

A belváros rekonstrukció miatt több, korábban elhanyagolt, vagy éppen nem látható épület lesz ismét látogatható. A műemlékek maradéktalan helyreállítása sok esetben nem lehetséges, viszont a modern technika segítségével be lehet mutatni, hogy hogyan nézett ki például a vár déli bejárata előtt található török kori gőzfürdő, vagyis a hamam.

A 17. század elején épült török szárazfürdő, vagyis a Valide Szultána romjainak feltárása és az állagmegóvás a végéhez közeledik. A belváros-rehabilitáció keretében látogathatóvá kívánják tenni a romokat, de mindezt úgy, hogy a majdan ide látogatók jóval több információt kapjanak attól, mint amit most látnak. Ehhez a modern, számítógépes tervezőprogramokon alapuló technika, illetve a panorámafotók – kiegészülve az épület történelmével – számtalan lehetőséget nyújtanak. Erről a lehetőségről beszélt Vajda József, az UNESCO műemlékvédelmi világszervezet magyarországi Építészeti és Régészeti Örökségek Dokumentálása Szakbizottság elnöke, aki maga is több ilyen felmérést végzett már a világ számos pontján. Jó példa erre a hozzánk legközelebb levő kisnánai vár. Hasonlót szeretne Eger is a Valide Szultána fürdő esetében.
A virtuális felmérés helyszíni munkáit néhány nap alatt el lehet végezni, a feldolgozás a háttéranyag nagyságától függ. Mint elhangzott, Egernek az az érdeke, hogy a török kori műemlékeket is megőrizze az utókornak. Ezek iránt Törökországból is nagy az érdeklődés. A modern technika segítségével az egyszerű falaknál jóval többet megmutathat magából a régi török fürdő.