Szigorúan ellenőrzött trafikok

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság augusztus 30-áig rendkívüli ellenőrzések keretében vizsgálja, hogy a nemzeti dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat dohánytermékkel. Az előírásokat megszegő vállalkozások a bírság mellett a dohány termék forgalmazásának megtiltására, ismételt elkövetés esetén az üzlet átmeneti bezáratására is számíthatnak. Heves megyében az esetek 40 százalékában tapasztalták a felügyelők, hogy a tilalom ellenére kiszolgálták a fiatalkorúakat.

Július 15-től fiatalkorúak bevonásával ellenőrzik a jogszabályi tilalom betartását a felügyelőségek munkatársai. Az új dohányboltokba 18 éven aluliak nem léphetnek be, illetve nem vásárolhatnak.
Ha felmerül a gyanú, hogy a vásárló nem töltötte be a szükséges korhatárt, akkor a kereskedő kérheti, hogy igazolja életkorát. Ha ezt nem teszi meg, vagy bebizonyosodik, hogy a fogyasztó fiatalkorú, akkor azonnal fel kell szólítani, hogy a boltot hagyja el. Ebben az egri üzletben mindent rendben találtak a fogyasztóvédők.
Az eladó szerint a fiatalkorúak védelmét szolgáló szabályokat a vevők vegyes érzelmekkel fogadják.
Minden olyan esetben, ahol a felügyelők azt tapasztalják, hogy megtörtént a kiszolgálás, a bírság kiszabása mellett a fogyasztóvédelmi felügyelőség – határozott időre – a dohánytermék forgalmazását is megtilthatja, ismételt elkövetés esetén az üzlet átmeneti bezárását is elrendelheti.
A kiszolgálási tilalom mellett elsősorban az üzletek kialakítását, a fogyasztók tájékoztatását, a panaszkezelést és a reklámtevékenység előírásainak betartását ellenőrzik.