Virágözön – Virágos Egerért, nyitott kertek, legszebb konyhakert pályázat

Ezen a héten több program is kapcsolódott a virágokhoz, a növényekhez. Most zsűrizték az országos versenybe benevezett konyhakerteket, sajtótájékoztatót tartottak a Virágos Egerért – szép környezetért verseny változásairól, bemutatták a Nyitott kertek programot.

Díszkerttel és konyhakerttel is pályázott a Bernát házaspár. A szabadidejüket a kertben töltik, mindig van valami munka. Könyvekből is szereznek ötleteket. A kertet használják is, nem csak gyönyörködnek benne. Két évtizede alakítgatják.A kertbarát kör titkára volt az egyik zsűritag, ők a konyhakerteket járják végig most. Egerben 26 konyhakertet neveztek be a karcagi országos versenybe. Több kategória van: külön versenyeznek a balkonok, a mini és a normál méretű konyhakertek, a zártkertek. A kertbarátok itthon már 13 éve szerveznek ilyen versenyt.Nyitott kertek program, Egri séta a virágok között, a Virágos Egerért, szép környezetért verseny – ezekről beszélt a virágosítási verseny egyik szervezője, Koósné Nagy Ildikó. Idén a Virágos Egerért versenyt már 21. alkalommal írja ki az önkormányzat. A több mint két évtized alatt változtak a kategóriák, változott a lelkesedés is.A benyújtott pályázatok mellett a szervezők, a zsűri tagjai és a fertálymesterek is jelölhetnek kerteket, homlokzatokat, előkerteket a versenyre.
A sajtótájékoztatót a Green Parkban tartották, ez a kert ugyanis tavasztól őszig hetente kétszer látogatható. 2008-tól létezik a nyitott kertek program. Igényes magánkerteket tesznek látogathatóvá. Váradi Tamás tulajdonos úgy fogalmazott: lenyomata a társadalomnak, hogy milyen környezetben élünk. A látogatásoktól azt várja: tanulni tudjanak egymástól, hogy még szebbé tegyék a környezetüket.
Augusztus 6-án ezt a kertet nézik meg az Egri séták egrieknek résztvevői is.