Tűzgyújtási tilalom

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter július 22-től . A kánikula és a csapadékmentes időjárás miatt még a kijelölt helyeken is tilos a tűzgyújtás.

Fokozott tűzveszély miatt, az erdőkre és azok kétszáz méteres területére is tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter. Július 22-től kezdődően tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is. A miniszter külön felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Antal Erika a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt mondja: a hőségben gyakoriak a tűzesetek, amelyek nagy része emberi gondatlanság, szándékosság következménye.
A tűzoltók idén nyáron is többször vonultak oltani, legutóbb Gyöngyös határában égett az aljnövényzet.
Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható. Ha a tűz mértéke akkora, hogy eloltásához a tűzoltók beavatkozása is szükséges, a bírság összege 200 ezertől 3 millió forintig terjed. A vidékfejlesztési miniszter által elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.