Megújulás

Lassan egy éve annak, hogy elkezdődött a belváros megújítása. A munkák jó ütemben haladnak. Új színt kapott az Irgalmas-kápolna, a tanév kezdetére elkészül a Lenkey János Általános Iskola felújítása. A város szívében kicserélték a régi ivóvízvezeték-hálózatot és közeleg a Városháza felújítása is.

A régi ivóvízvezeték-hálózatot cserélik a Zalár utcán. Ezt a munkát már elvégezték a piac melletti szerviz útnál és az Árva-közben, ahol egy 55 méter hosszú nagy méretű csapadékcsatorna szakaszt is beépítettek. Összesen hetven méter hosszú szakaszon cserélték ki az ivóvíz csöveket.

Az Irgalmas-kápolnánál korábban leszedték az igen rossz állapotú, sérült vakolatot, az épület színezését már teljes egészében befejezték, a nyílászárók felújításával is végeztek. A homlokzatról leemelt eredeti szobrokat már nem helyezik vissza, ezekről az alkotásokról másolat készül, amit a munkák végeztével helyeznek el az épületen. Jelenleg az úgynevezett huszártornyon dolgoznak még. Az élénkzöld szín nem a torony végleges színe csak a favédelem miatt került fel.

Még folyik a munka a Lenkey János Általános Iskolánál is. A diákok és az itt dolgozó tanárok rá sem fognak ismerni régi iskolájukra, a szünidőben ugyanis teljesen megújul az épület. Szeptembertől már zavartalanul folyhat itt az oktatás, bár meg kell szokni, hogy ősztől a Lenkey-be az új, Markhot utca felőli főbejáraton lehet majd belépni. Összesen kétezer négyzetméternyi felületet festenek újra, ahogy az látszik is zöldről sárgára változik az épület.

Közeleg az egri Városháza felújítása is. Augusztus 1-jén minden, jelenleg a Dobó téren működő iroda átköltözik a Kossuth Lajos utcai épületekbe.

Az egri belváros megújítására ötmilliárd forintot költhet a város, ebből 3 milliárd 67 millió 433 ezer Ft-ot támogatásként nyert el Eger önkormányzata.