Bródy és Gárdonyi barátsága

Százötven évvel ezelőtt született két egri kötődésű író, Gárdonyi Géza és Bródy Sándor. Az Egri séták egrieknek aktuális sétáján Szalainé Király Júliától megtudhatták az érdeklődők: a két írót barátság is fűzte egymáshoz.

Egyikük Eger híres szülötte, másikukat befogadta a város – kezdte az előadását Szalainé Király Júlia irodalomtörténész. Az Egri Lokálpatrióta Egylet által szervezett Egri séták egrieknek e heti témája Gárdonyi és Bródy volt. Az irodalomtörténész azt mesélte: kezdetben, 1903 és 1905 között együtt dolgoztak a Jövendő című folyóiratnál, sok fiatalt is felkaroltak. Ez a folyóirat a Nyugat egyik előfutára volt. Bródy vehemens, határozott személyiség volt, Gárdonyi csendes, visszahúzódó. Ahol Bródy Sándor megjelent, ott ő volt a társaság középpontja.
1919-ben Bródy Bécsbe emigrált, Gárdonyit beválasztották a Vörösmarty Akadémiába, majd a  Magyar Írók Szövetsége elnöke lett. Az emigrációban élő Bródy Sándor nyílt levelet írt barátjához. Gárdonyi ezt nem vette magára, írásműnek tekintette, nem számonkérésnek – mondta Szalainé Király Júlia.
A barátságuk viszont megsínylette. A sebek gyorsan gyógyultak, Gárdonyi halálakor Bródy újabb nyílt levelet küldött, és virágokat az egykori barát sírjára. A Gárdonyi és a Bródy fiúk Bródy Sándor sírjánál nyújtottak kezet egymásnak.