Kormányintézkedések a lovasokért

A kormány tudatosan ápolja a magyar kultúrában mélyen gyökerező lovak iránti szeretetet – jelentette ki Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Szilvásváradon, Horváth László miniszteri megbízottal közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az idén elfogadott Kincsem Nemzeti Lovas Program részeként szeptembertől 200 általános iskolában elindul a nemzeti lovas kultúra oktatása, bővül az országot behálózó lovastúra-útvonala, lovaslétesítmények újulnak meg.

Abban reménykedünk, hogy Magyarország Európa legnagyobb lovasközpontja lesz – mondta a Fidesz szóvivője Szilvásváradon és hozzátette: a Kincsem programnak köszönhetően szeptembertől már kétszáz általános iskolában indulhat el a nemzeti lovas kultúra oktatása.
Selmeczi Gabriella arról beszélt, hogy a lovas sport gazdaságilag is nagyon fontos befektetés lehet, mert vendégeket vonz és munkahelyeket teremthet.
A lovasstratégiáért felelős miniszteri megbízott pedig azt hangsúlyozta: európai mércével is egyedülálló, hogy egy kormány nemzeti lovasprogramot alkosson. Szavai szerint a lovas programot sikerült társadalmasítani. A Kincsem Programban megerősítik az állami tulajdonú méneseket, egységes szervezeti és szakmai irányítás alá vonják a bábolnai, mezőhegyesi és szilvásváradi ménesgazdaságokat. Támogatják a kiemelt lovas rendezvényeket és döntöttek számos lovaslétesítmény felújításáról is. Horváth László hozzátette: az erdőtörvény módosításának köszönhetően Magyarország Európa legszabadabban belovagolható országa lesz, 1140 km hosszúságban tártak fel lovagolható utakat.