Könyvtárosok vándorgyűlése

“Szabad tudásáramlás – egyenlő hozzáférés címmel” Egerben tartja három napos vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. A szervezet tagjai immár 45. alkalommal gyűlnek össze, hogy kicseréljék gondolataikat a könyvtárak információs társadalomban betöltött szerepéről, az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztések megteremtésről.

A közgyűjtemények és így a könyvtárak nélkül elképzelhetetlen a tanulás, az oktatás, a kutatás, a művelődés, és az emberi erőforrások megújulása- mondta Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megnyitó beszédében.
A vándorgyűlés egyik fő témája az volt, hogyan korszerűsítik az intézményeket. Példaként hozták fel a Baranya megyében működő úgynevezett bibliobuszt, amely mozgó könyvtárként járja a kisebb településeket.
Habis László polgármester úgy fogalmazott: Eger, mint iskolaváros számára fontos, hogy az olvasás a fiatalok életének részévé váljon. A Gárdonyi emlékévhez kapcsolódóan elindult az egri önkormányzat vándorregény akciója, augusztus 8-án veszi kezdetét veszi a Gárdonyi Irodalmi Fesztivál. A rendezvény házigazdái az Eszterházy Károly Főiskola és a Bródy Sándor Könyvtár, amely az olvasás és a könyvtárhasználat népszerűsítéséért már számos programot indított.
A vándorgyűlésen csaknem hétszáz könyvtáros gyűlik össze, hogy megvitassa a szakma legaktuálisabb kérdéseit. A tervek szerint az idei találkozó záró ülésén egy új megállapodás is születik, a hazai és a határon túli könyvtárak között.