Agrárkamarai tagdíj

Július 31-ig bevallást kell készíteni az agrárkamarai tagdíjról. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara minden tagját levélben értesíti és tájékoztatja az ezzel kapcsolatos teendőkről.

Elindult a 2013 márciusban megalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idei évi adategyeztetési és tagdíjbevallási időszaka. Ennek keretében először a november 30-ig a kamaránál regisztrált tagok kaptak egy felhívást erre, amiben arra kérték őket, hogy ezt az önbevallást elektronikus úton teljesítsék július 31-ig. Ebben a levélben található a kamarai nyilvántartási szám és egy jelszó, amelyekkel a www.bevallasnak.hu honlapon keresztül teljesíthető a bevallás. A tagdíjfizetési osztályba való sorolás önbevalló lapját papíralapon is el kell készíteni és alá kell írni. Aláírás nélkül a bevallás érvénytelen. Az 5000 Ft-os kamarai hozzájárulást és a tagdíjat is kizárólag átutalással, vagy belföldi átutalási megbízással (sárga csekk) kell megfizetni augusztus 31-ig.
Az adott év tagdíját mindig az előző év bevétele alapján állapítják meg. Ha a tagsági viszony létesítését megelőző évben a tag nem rendelkezett árbevétellel, úgy a várható tárgyévi árbevételről kell nyilatkozni, ami alapján ideiglenes tagdíjfizetési osztályba sorolják. Ha az árbevétele nem állapítható meg, a tagdíj mértéke egységesen évi 25.000 Ft. A kamarai törvény határozza meg, hogy mi minősül agrárgazdasági tevékenységnek. Cégek esetében a fő tevékenység a mérvadó, egyéni vállalkozóknál bármely agrárgazdasági tevékenység esetén, míg az őstermelők automatikusan tagjai lesznek a kamarának. Négy esetben van mentesség: ha valaki olyan tevékenységet folytat, ami hegyközségi tagsághoz, vadászkamarai tagsághoz, növényvédő kamarai tagsághoz, vagy állatorvos kamarai tagsághoz kötődik, de csak abban az esetben, ha kizárólag ilyen tevékenységet végeznek. A bevallással kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Igazgatóságán kérhetnek tanácsot, illetve kaphatnak segítséget az érdeklődők.