Véget ért az Egri Bikavér Ünnepe

A szervezők és a borászok szerint még soha nem voltak ennyien az Egri Bikavér Ünnepén. A két legerősebb nap a péntek és a szombat volt. A legjobb bikavérnek a Thummerer Pince 2009-es Egri Bikavér Superiorját választották, és a közönség úgy találta, hogy a legjobb étel-bor párosítás a Kiss Pincészet 2009-es bikavére rozé kacsamellel. Szombaton gálaműsorral fejeződött be a XXV. Agria Nemzetközi Folkhétvége, vasárnap pedig a Szent Donát-dűlőben, a szent szobránál könyörögtek a jó termésért.

A hétvége leginkább a borokról, a táncról és a zenéről szólt. Kísérőprogramok is voltak a Bikavérünnepen, például régi autókat és magyar motorokat állított ki a Régi Járművek Egri Egyesülete, és megint itt vendégeskedett a mezőkövesdi gépmúzeum. A Bikavérünnepet minden nap a Hoffer-traktor beindítása nyitotta meg. Közben zajlott a Lelkifröccs kupa; borászok, vendéglátósok, taxisok, pólósok játszottak egymás ellen. Délután a gyerekek rajzolhattak, kézműveskedhettek, kreatív foglalkozást tartottak nekik a zenepavilon környékén.
Pénteken és szombaton mozdulni sem lehetett. A szervezők azt mondják: soha ennyien még nem jártak a Bikavérünnepen. Ekkor, szombaton hirdették ki, hogy az Európai Borlovagrend Bikavér Legátusa melyik bikavért tartotta a legjobbnak. Harminc borral neveztek a borászok, Thummerer Vilmos 2009-es Egri Bikavér Superior bora nyert.
A legjobb étel-bor párosításra a közönség szavazhatott az egyik ismert közösségi oldalon. Ők a Kiss Pincészet 2009-es Egri Bikavérét, és az ehhez társított gránátalma-mártásos rozé kacsamellet találták a legfinomabbnak. Szombat este ért véget a XXV. Agria Nemzetközi Folkhétvége. A magyarok mellett Törökországból és Bosznia – Hercegovinából jöttek csoportok.A fertálymesterek, a borbarát hölgyek és a borrendek fohászkodtak Szent Donáthoz, hogy tartsa távol a természeti csapásokat, és mindent, ami veszélyeztetheti a termést, a szőlőt.