Száguldás, traktor, szerelem

Felszántották Eger belvárosát a koponyával, fátyollal, fóliával, Gárdonyi dolgozószobájával pimpelt, vagyis optikailag tuningolt traktorok. Egri borászatok mezőgazdasági erőgépei álltak rajthoz a II. Traktoros gyorsulási és szépségversenyen. A leggyorsabb traktor sebessége a szuperdöntőben elérte az 50 km/órát. A Szabó Győző, Csernus Imre, Wahorn András alkotta zsűri a legkülönösebb traktornak az Egri Borvárét tartotta, a legszebbnek pedig az Ötévszak Borműhely galaktikus rakétatraktorát választották.

Két év után újra Eger belvárosában gyorsultak a traktorok. A gyorsulási- és szépségverseny mezőnye a Dobó téren gyülekezett. Népviseletbe öltözött vőlegény, repülőgép-pilóta – ők vezették a traktorokat. Demeter Csaba Amerikából érkezett motoros-traktorosnak álcázta magát. Járműve a szédítő 25 km/ órás sebességre képes. Kiszámolta azt is: ezzel a tempóval körülbelül tíz év alatt szelné keresztül Amerikát. Itt, Egerben nem volt ekkora távolságról szó. Mindössze hatvan métert kellett megtenniük a mezőgazdasági járműveknek.
Huszonkét éves korában szántóversenyeket szervezett Bábolnán, most pedig már fűnyíró traktora is van, ugyan nem működik – ezt Wahorn András, képzőművész, az egykori Bizottság tagja, a zsűri elnöke mondta. A másik zsűritagnak, Csernus Imrének is van köze a traktorokhoz: társtulajdonos egy egri borászatban. Szabó Győző viszont nem tudott ilyen kapcsolódásról beszámolni. Ő annyit mondott: talán a színház a kapocs, amely előtt a versenyt rendezték.
A mezőgazdasági gépek egyenes kieséses rendszerben versenyeztek. Párban indultak, a gyorsabb jutott a középdöntőbe.
Az egyik traktor végsebessége 25, a másiké viszont 140; volt, amit 74-ben, volt, amit idén gyártottak. Egyenlőtlennek tűnt a küzdelem. Ketten pedig a motort nem maguk alatt, hanem a hátukon hordták. Motoros háti permetezővel álltak ugyanis rajthoz a „munkarobotok”. A gyorsasági után jött a szépségverseny. Repülőnek álcázott, „A csillagokig repítjük” feliratú traktor stewardessekkel, a platón – a Gárdonyi-emlékévre utalva – az egri remete dolgozószobája, benne az író, aki persze Gárdonyi bort ivott. Lagzis és motoros traktorok, szüretelő kombájn vonult fel, és Kirk kapitány plutónium meghajtású űrtraktora, amelynek a küldetése az volt: eljutni olyan szőlőbe, ahol gazda még nem járt. A szuperdöntőbe az az Agroker, valamint a Kőporos és a Hegyközség közös traktora jutott. A gyorsulási versenyen a két évvel ezelőtti győztes, Pásztor László megvédte a címét. A hatvan métert 8,45 másodperc alatt gyűrte le. A leggyorsabb pilóta az Egri Bikavér vándordíjat vitte haza. A nap legkülönösebb traktora cím az Egri Borváré lett, a legszebb traktornak járó Egri Csillag díjat az Ötévszak Borműhely galaktikus rakétatraktora kapta.