“Műtudomány terjesztése Egerben”

A Gépipari Tudományos Egyesület egri szervezetét 55 éve, 1958. július 3-án alapították az akkori Finomszerelvénygyár; az Autóforgácsoló – a későbbi Csepel Autógyár, majd ZF; illetve a Lakatosárugyár, a későbbi KAEV fiatal műszaki szakembereinek kezdeményezésére. Az egyesület jubileumi rendezvényén erről, illetve az első magyar műszaki folyóirat, az Egerben 1838-ban megjelenő Hétilapokról is hallhattak az érdeklődők.

Az ötvenes évek nagy ipartelepítési politikájának részeként sorra alakultak a vállalatok Egerben és környékén, így műszaki területen, szakmai tapasztalatokban nem bővelkedő, de tenni akaró, fiatal műszakiak kerültek a különböző vezetői és tervezői munkakörökbe. Ilyen háttérrel alakult meg 1958-ban a Gépipari Tudományos Egyesület Egri Helyi Csoportja. Fő feladatukként a műszaki és gazdasági szakismeretek rendszeres bővítését, a megszerzett tapasztalatok egyre szélesebb körű cseréjét határozták meg. Az alakuló ülésen 92 résztvevő volt – elevenítette fel a kezdeteket Debreczeni Tibor (6628), aki maga is részese volt az eseményeknek. 1960 és 2006 között saját szaklapot adtak ki, ami most webes formában, Egri Műszaki Híradó címmel újra elérhető. A GTE Egri szervezetének elnöke, Tamás Endre elmondta, 1965-re alakult ki a tagvállalatokra épülő szakosztályi szervezet. Az újabb cégek belépésével a taglétszám 500 fő fölé emelkedett. Ekkor alakultak ki az egyes szakcsoportok is. A rendszerváltás után viszont jelentősen csökkent a tagvállalatok és tagok száma. Ma 21 az aktív tagja van a GTE Egri Szervezetének. A célok most is ugyanazok, mint 55 éve: az idősek szakmai tudását ötvözni kell az újakkal, bevonva a diákokat, szakközépiskolákat és a főiskolát is.
A rendezvényen előadás hangzott el az első magyar műszaki folyóirat, az Egerben 1838-ban Joó János szerkesztésében megjelenő Hétilapokról is, ami 26 számot ért meg. Az eseményen a GTE Egri Szervezetének elmúlt 55 évét megjelenítő tárgyi emlékeket is bemutattak.