Nyáron sem pihennek a fogyasztóvédők

Fesztiválokon, strandokon és vendéglátó egységekben ellenőriznek nyáron a fogyasztóvédelmi felügyelők. A taxisokat és a kiskorúak alkohol- és dohánytermékkel való kiszolgálását is fokozottan vizsgálják. Az ellenőrzések augusztus végéig tartanak.

Idegenforgalmi szempontból frekventált helyen lévő éttermeket, büféket, cukrászdákat ellenőriznek a felügyelőség szakemberei a nyári időszakban. A vizsgálatok középpontjában ezúttal is elsősorban a fogyasztók vagyoni érdekének a védelme, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése áll. A vendéglátásban főként az árak feltüntetésére és a nyugtaadásra, valamint a hiteles mérőeszközök meglétére koncentrálnak az ellenőrök. A rendezvényeken megnézik a mutatványosberendezésekre vonatkozó előírások betartását, és a dokumentáció meglétét. Emellett ellenőrzik a taxikat, a zenés-táncos szórakozóhelyeket, valamint azt, hogy 18 éven aluliaknak nem értékesítenek-e alkoholt vagy cigarettát.
A hatóság szankcionálása során elsősorban a figyelmeztetés és a kötelezés eszközével él.
Fogyasztóvédelmi bírsággal a fogyasztók széles körét érintő súlyos jogszabálysértés elkövetése esetén lehet számolni-hívta fel a figyelmet Dr. Lubai-Bernáth Luca. Elmondta azt is, sok esetben a szabálytalanságok elkövetésének oka, nem a rossz szándék, hanem az ismeretek hiánya.
Sok esetben a cégek nem ismerik vagy nem megfelelően alkalmazzák a jogszabályokat. Ugyanakkor örvendetes , hogy fokozatosan javul a vállalkozások jogkövető magatartása, törekszenek arra, hogy minden előírásnak megfeleljenek.