EYOF 2013 egri sportolókkal

Kilenc sportágból nyolcban lesz magyar induló a 12. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, amelynek idén a hollandiai Utrecht lesz a házigazdája. Két egyéni sportágban, úszásban és judóban egy-egy egri sportoló, Szilvási Gréta és Rudinszky Ádám is bekerült az utánpótlás mini olimpiára utazó magyar csapatba.

A budapesti MOM Kulturális Központban tartott csapatbúcsúztató és fogadalomtétel előtt dr. Nagy Zsigmond, a magyar küldöttség csapatfőnöke tartott tájékoztatót. Mint mondta, a június 14-től 19-ig tartó eseményen minden idők legnagyobb magyar csapata, 75 versenyző, a kísérőkkel együtt 103 fő vesz részt. A két csapatsportág, a kézilabda és a kosárlabda mellett atlétikában, kerékpárban, tornában, úszásban, teniszben és judoban lesz kiért szorítani ezen az európai mini olimpián.
A fogadalomtételt a videón bejelentkező, korábbi többszörös olimpiai fesztivál győztes és olimpiai bajnok Risztov Éva után mondták a fiatalok. A legnagyobb európai utánpótlás sport seregszemlén két egri fiatal is lehetőséget kap. Az Egri Úszó Klub versenyzője, Szilvási Gréta 200 méter vegyesen kvalifikálta magát.
Az Egri Városi Sportiskola 90 kg-os judosa, Rudinszky Ádám Európa-bajnoki 5. hellyel és Európa Kupa érmekkel melegített erre a versenyre.
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte, egyre több olimpikon mondhatja el magáról, hogy az első nagy sikereket az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválokon érték el.
A 15-17 éves korosztály 9 sportágban rendezett kontinensvetélkedője az Olimpiai Játékok összes jogosultságával rendelkezik. Négy év múlva, 2017-ben Győr lesz a 14. Európai Ifjúságai Olimpiai Fesztivál házigazdája.