Odorvári kutatótábor

Hazánk barlangokban leggazdagabb karsztterülete az üledékes kőzetekből felépülő Bükk, ahol több mint 1000 barlangot tartunk nyilván. Néhány közülük egyszerű turista felszereléssel is látogatható, de az igazi különlegességek nem ezekben a barlangokban találhatók. A Hór-völgy oldalában, Cserépfalu közelében emelkedik az Odor-hegy, amely alatt található a fokozottan védett Hajnóczy-barlang, amit a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium tanulói fedezték fel 1971-ben.

Ötven éve, 1963-ban táborozott először az Odor-vár alatt a tiszaföldvári Hajnóczy Gimnázium nyári kutató tábora. A diákok régészkedtek, forrásokat figyeltek, néhányan pedig a 30 évvel korábban felfedezett odorvári hasadékbarlangot kutatták. 1971-ben egy véletlen folytán ráleltek a ma ismert barlang bejáratára, amit az iskolájuk után Hajnóczy barlangnak neveztek el. Azóta generációk nőttek fel, akik most a jubileumi, 50. kutató táborban találkoztak újra.
Az Odor-hegyhez közeli Török réten felállított sátortáborban kiállítás, élménybeszámoló és filmvetítés elevenítette fel a fél évszázados kutató tábor mindennapjait. A felderített járatok hossza ma már meghaladja a 3 km-t.
A tábor ideje alatt vendégtúrákat is vezettek a szervezők. Egyébként a barlang lezárt, csak engedéllyel látogatható.
Odalent tekervényes járatokon, valamint eróziós folyamatok révén létrejött nagy termeken át halad az út. Utóbbiakban változó méretű, színű és formájú álló- és függőcseppkövek láthatók. Az alsó szinten még egy időszakos patak is található.