Megyei közgyűlés

A recski Nemzeti Emlékpark, a földtörvény, egy pályázatról hozott közgyűlési döntés módosítása, régi pályázatok lezárása, az elnöki jelentés, az ülésterv elfogadása – ezekről volt szó a megyei közgyűlésen. A képviselők szinte mindent vita nélkül fogadtak el. Tájékoztatta a megyei közgyűlést munkájáról az agrárkamara, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal. Kiderült: Heves megye árvízvédelmi fővédvonala a pénzügyi lehetőségekhez mérten ápolt és karban tartott, az árvízvédelmi létesítmények állapota általánosságban kielégítő.

Napirend előtt Dudás Róbert, a Jobbik képviselője arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a Jobbik kezdeményezését – miszerint az oktatás részévé tegyék a recski kényszermunkatábor helyén kialakított Nemzeti Emlékpark meglátogatását – elfogadta az országgyűlés. Dudás Róbert arra kérte a képviselőtársait: pártfüggetlenül támogassák az ügyet, tegyenek meg mindent a térség fejlődéséért. A Jobbik elnöke egyeztetést kezdeményezett minden Heves megyei országgyűlési képviselővel, azt szeretnék elérni, hogy a környék minél többet profitáljon belőle.
A megyei közgyűlés elfogadta az elnöki jelentést, a költségvetési rendelet módosítását. Fekete László szocialista képviselő az üléstervvel kapcsolatban azt kérdezte: ilyen kevés feladat van-e a megyének, vagy sok lesz a rendkívüli ülés, mivel nagyon kevésnek találta a az ülések számát. Szabó Róbert, a közgyűlés elnöke azt mondta: az előző ciklusban sokkal kevesebbet ülésezett a közgyűlés. Dudás Róbert, a Jobbik képviselője arra kérdezett rá: meghívta-e a megye a vidékfejlesztési államtitkárt, hiszen ebben korábban megállapodtak. A most – idézem Dudást – nem is törvényesen elfogadott földtörvény kapcsán sok kérdésük lett volna. Az elnök úgy tájékoztatta a közgyűlést: az államtitkár előreláthatólag decemberben érkezik. Lezárják a már megszűnt Heves Megyei Területfejlesztési Tanács által hazai decentralizált források terhére megkötött szerződéseket – ezt is elfogadta a közgyűlés, mint ahogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság és a megyei agrárkamara tájékoztatóját. Fekete László a zagyvaszántói gátról kérdezett, Dudás Róbert pedig arra tért ki: elszomorítóak a megye 12 éves mezőgazdasági adatai, nagyon komoly visszaesést olvasott ki a számokból.