Pap- és diakónusszentelés

A pap legfontosabb hivatása, hogy mindenkinek közvetítse az üdvösség örömhírét – hangsúlyozta dr. Ternyák Csaba egri érsek a papszentelés alkalmából mondott szentbeszédében. A főpásztor hat diakónust és egy papot szentelt az egyházmegye szolgálatára június 22-én, a Bazilikában. Az újmisés Szűcs Gyula augusztustól Sárospatakon kezdi meg lelkipásztori küldetését.

Az egri Bazilikában dr. Ternyák Csaba érsek Greutter György, Jósvay László, Kovács József, Palotai Ádám, Vanyó Péter és Vizi János növendékeket diakónussá, Szűcs Gyula diakónust pedig pappá szentelte.
Szűcs Gyula 1964-ben született, családjában nem kapott vallásos nevelést. 2005-ben, II. János Pál pápa halála után döntött úgy, hogy a megtérés útjára lép. Egy évvel később mondott igent a papi hivatásra. Jelmondatát Monforti Grignon Szt. Lajostól választotta, amely így hangzik: „Az Úr papjai lesznek, akik mint valami láng, mindenütt felgyújtják az isteni szeretet tüzét.”
A szentelendők ígérete, fogadalma után felhangzott a Mindenszentek litániája, majd a jelöltek leborultak a földre, ezzel jelezve, hogy életüket teljes mértékbe Isten akaratának rendelik alá. Ezt követően az érsek kezét a szentelendők fejére téve mondott értük imát, majd átadta nekik szolgálataiknak liturgikus eszközeit. A szertartás végén a főpásztor békecsókkal köszöntötte az újonnan felszentelteket.