Hazaárulásnak nevezte a Jobbik a földtörvény megszavazását

A trianoni döntés óta a legnagyobb hazaárulás a földtörvény megszavazása volt – ezt Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője mondta egri sajtótájékoztatóján. Háromszázról 1200 hektárra emelték a birtokhatárt, és elvileg külföldi nem vásárolhat földet. Mirkóczki szerint viszont a törvényben külföldinek csak az unión és az azzal társult országokon kívül élők számítanak. A Jobbik szóvivője azt mondta: 2014-től 30 ország 500 millió állampolgára szerezhet földbirtokot Magyarországon.

Amikor az új alkotmányt készítették elő, a Jobbik legfontosabbnak azt tartotta: az alaptörvényben szerepeljen, hogy a föld csak állami, magyar kézben legyen. Akkor a Fidesz ezt a javaslatot lesöpörte az asztalról azzal: a földtörvény ezt majd garantálja – mondta Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője. A pénteki jobbikos parlamenti akcióról azt mondta: meg akarták akadályozni a földtörvény megszavazását. Meglátják – mondta Mirkóczki –, hogy hogyan értékeli ezt a helyzetet az alkotmánybíróság és a köztársasági elnök.
A földtörvénnyel az a problémája a Jobbiknak, hogy nem szabályozza az állami földek kérdését, a birtokhatárt 300 hektárról 1200 hektárra emelte, az aranykorona-értéket eltörölte. Cégek maximum 1800 hektárt birtokolhatnak. A törvény többször utal rá, hogy külföldiek nem lehetnek tulajdonosok. De a törvény szerint külföldinek csak az számít, aki nem uniós vagy azzal társult ország polgára. Mirkóczki azt mondja: ha ez a törvény hatályba lép, 2014-től 30 ország 500 millió állampolgára szerezhet földbirtokot Magyarországon. Majd hozzátette: ettől nagyobb hazaárulás nem lehetséges, Magyarországnak így semmije sem marad, és országon belül is az oligarcháknak kedvez az új törvény. A Jobbik szóvivője szerint a fideszes haverokat hozza helyzetbe.