Gondos: Politikai hisztériakeltés a Jobbik akciója

A magyar föld védelmére az új földtörvény a legnagyobb garancia – így reagált dr. Gondos István, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a Jobbik sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Szerinte Európa egyik legerősebb szabályát alkotta meg az országgyűlés. A helyben lakó földművesek lesznek jogosultak arra, hogy földet vásároljanak.

Gondos István közleménye
A Jobbik tegnap Gyöngyösön, ma Egerben a földtörvényről tartott sajtótájékoztatót, melyek során a politikai hisztériakeltésen kívül most sem fogalmaztak meg konkrét kifogást, most sem tettek fel olyan kérdést, melyre a törvény szövege ne adna megnyugtató választ.
Az új földtörvény még éppen időben, szinte az utolsó előtti pillanatban született meg azért, hogy megvédje a magyar földet, a magyar embereket attól a kiszolgáltatottságtól, amely 10 hónap múlva, 2014 májusában bekövetkezik, amikor vége lesz a külföldiek földvásárlási moratóriumának.
A magyar föld védelmére az új földtörvény a legnagyobb garancia. Az Országgyűlés Európa egyik legerősebb szabályát alkotta meg ezen a területen. A földpiac első számú szereplője a földműves lesz a jövőben. A helyben lakó földműves lesz jogosult arra, hogy földet vásároljon. Az Országgyűlés által elfogadott törvény a családi gazdaságokat erősíti. A helyben lakó gazdálkodók választják meg azt a földbizottságot, amely dönt a helyi földvásárlásról.
Az uniót előszeretettel támadó Jobbik figyelmébe: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal statisztikai adatai szerint Heves megyében 2012-ben 6979 gazda kapott területalapú támogatást, összesen mintegy 9 milliárd 197 millió forint értékben. Az uniós mezőgazdasági támogatások teljes összege a megyében tavaly meghaladta a 17 milliárd forintot. Azért ez hiányozna…