Nézőpont: a Fidesz választási ígéretei 68 százalékát teljesítette

A Nézőpont Intézet vezérigazgatója, Mráz Ágoston Sámuel volt az Egri Csillag Szalon vendége. Csathó Csaba tanácsnok, a Fidesz egri alelnöke elsősorban arról kérdezte: mennyire teljesült a Fidesz választási programja. Az intézet 92 pontot vizsgált, úgy találták, a nagyobbik kormányzópárt 68 százalékban már teljesítette a vállalásait.

Hét éve vezeti a Nézőpont Intézetet, politológusként végzett az ELTE-n Mráz Ágoston Sámuel. Csathó Csaba, a Fidesz egri alelnöke arról kérdezte a politológust, milyen szempontok szerint, hogyan értékelték a kormány munkáját. Május végén jelent meg ugyanis a nemzeti ügyek kormányának három évéről szóló elemzésük. A 2010-es választás után azt állította az ellenzék: a Fidesz nem ígért semmit. A Nézőpont Intézet 92 kézzelfogható ígéretet talált, ezeket vizsgálta. Azért ők – mondta Mráz Ágoston Sámuel -, hogy ne olyan elemzők tegyék ezt meg, amelyek a kormánnyal eleve ellenségesek. Jóindulattal, de objektíven közelítettek. Pozitív fordulatot láttak a közbiztonságnál, a legtöbb teendő a gazdaság területén van – mondta az elemző. Úgy látták: a kormány megfékezte az államadósságot, 2004 óta először sikerült a vállalt tervezett hiányt tartani, ezt még az unió is elismerte. Az elemzés szerint nincs még igazi gazdasági növekedés, a munkaerő-piaci fordulat sem érzékelhető, a hangulat az országban még nem tökéletes – mondta a Nézőpont Intézet vezetője.
A Polgárok Háza közéleti sorozata ezzel a beszélgetéssel zárta az idényt. Nyári szünetet tart az Egri Csillag Szalon, szeptemberben folytatódik, akkor is ismert emberek, politikusok lesznek a vendégek.