Növekvő adóbevételek Hevesben

65 és fél milliárd forint adót fizettek be a Heves megyei adózók az állam kasszájába az idei év első öt hónapjában. Az észak-magyarországi régióban befizetett összegnek ez a 42%-a – jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai sajtótájékoztatón. Elhangzott az is: az idén bevezetett új kisvállalkozói adózási forma, a kata egyre népszerűbb az egyéni vállalkozók körében, míg a kisvállalati adót a vártnál kevesebben választották. Ez utóbbi adózási formára a cégek már év közben is áttérhetnek.

Heves megyében a kiemelt adóbevételeket tekintve továbbra is a társadalombiztosítási járulékok képezik a legnagyobb részarányt, ezt az ÁFA és a SZJA-bevételek követik. A KATA vagyis kisadózók tételes adója, valamint a KIVA azaz a kisvállalati adó 5, 5 %-kal gyarapította a büdzsét. Az adóbevételek alakulásában, változásában a reálgazdasági folyamatokon túlmenően a törvényi és kormányzati intézkedések hatása érezhető. Az első öt hónap egyenlegét az idén bevezetett munkahelyvédelmi akcióterv, valamint iskolák állami fenntartásba vétele is csökkentette. A pedagógusok bérét terhelő adók elszámolása nem a megyében történik, a Közép-magyarországi régiót gyarapítja.
Ebben az évben mintegy 111 ezer 500 darab szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz, ebből mintegy 58 ezer példányt májusban, a bevallási határidő hónapjában nyújtottak be. Növekedett az egyszerűsített bevallást benyújtók száma, a „söralátétként” megismert adónyilatkozat lehetőségével 1075 magánszemély élt.
A hibaarány ebben az évben jelentős csökkenést mutat, a korábbi 30%-ról 22%-ra mérséklődött. A papíros formátumnál az aláírás, az utalási cím és a számlaszám hiánya jellemző. Gyakori a kifizetők által levont szja-előleg nem megfelelő sorban vagy nem megfelelő módon történő feltüntetése is.