Antal-táró és Nagy-bánya

Befejeződött a a recski Antal-táró és a Salgótarján- eresztvényi Nagy-bánya rehabilitációja. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága uniós forrásból kitisztította és megerősítette az Antal-tárót és megmentett egy denevérkolóniát. A salgótarján-eresztvényi Nagy-bányában is összegyűjtötték a hulladékot és kialakítottak egy tanösvényt is.

Tavaly még több ezer denevér volt veszélyben itt az Antal-táróban. Az egykor érckutatóként használt táró falairól lehulló törmelék gátakat képzett a barlangban, a járatok beszűkültek és mérgező gázok képződtek.
A táró a turisták számára is életveszélyessé vált. A Bükki Nemzeti Park szakembereinek egyszerre kellett gondoskodnia a denevérek zavartalan ki- be repüléséről és megakadályozni, hogy idegenek juthassanak be a táróba.
Végrehajtották a Salgótarján-eresztvényi Nagy-bánya rehabilitációját is. A bányafalon a fokozottan védett uhuk számára fészkelési lehetőséget alakítottak ki, illetve a különleges földtani értékek, a bazalt-, bazalttufa-képződmények bemutatására tanösvényt és kiállítópontot hoztak létre. A környéken eltávolították a bányászati épületmaradványokat, betonalapokat, építési törmeléket is, és védőkorlátot építettek a bányafalak teljes hosszában.