Előadás az Irgalmasrendről

Markhot Ferenc munkássága előtt tisztelegve a Betegápoló Irgalmasrend történetéről tartott előadást Patkós Attila vallástörténész, az Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület vezetője. Az előadó elmondta: Markhot Ferenc az Istenes Szent Jánosról elnevezett Irgalmasrend főorvosa volt, a rend címere a gránátalma mai is a kórház logója.

A Portugáliában született Istenes Szent János 1537-től teljesen a betegek és szegények gondozásának szentelte életét. Hivatását a spanyolországi Granadában kezdte, ahol mindenfajta beteget és szűkölködőt egybegyűjtött és páratlan leleményességgel teremtette elő a testi és lelki gondozásukhoz szükséges eszközöket. 1550-ben bekövetkezett halála után társai folytatták munkáját. Az ő nyomdokain haladt Páli Szent Vince is Párizsban, aki 1633-ban megalapította az Irgalmas Nővérek Rendjét. Ebbe a rendbe nyer felvételt Labouré Szent Katalin,akinek közvetítésével Szűz Mária a világnak ajándékozta a „csodásérmet”. Terjesztésre alakult a Csodásérem Társulat, melyet X. Piusz pápa 1909. július 8-án hagyott jóvá. Erről is beszélt Patkós Attila vallástörténész az egri Szent Anna kápolnában, amely egykor az irgalmas rendi nővérek gondozásában működött.
Az előadó hozzátette: Istenes Szent János nevét őrzi Eger legrégebbi, műemlék pincéje, az Istenes Pince is, mely a Szépasszony- völgyben található. Ugyancsak itt áll a neogót kápolna, amelyet 1903-ban építettek az irgalmas nővérek.