Lengyel vendégek Egerben

Lezárult az a 2011-ben kezdődött projekt, melyet közösen indított Eger és lengyel testvérvárosa, Przemysl a Comenius-program keretében. Mindkét városból múzeumok és oktatási intézmények kapcsolódtak be a programba. Az együttműködés során egymás pedagógiai módszereit tanulmányozták a szakemberek, azt vizsgálva, hogyan jelenjenek meg a helyi értékek az oktatásban.

Eger és Przemysl a kultúra és az oktatás területén működött együtt a Comenius programban azzal a szándékkal, hogy megismertessék a gyerekekkel a helyi értékeket, a diákok legyenek büszkék városukra, és terjesszék lakóhelyük jó hírnevét. Lengyel részről hat intézmény vett részt a programban, Egerből a Gárdonyi Géza Gimnázium és a Lenkey János Általános Iskola, és a Dobó István Vármúzeum.
Az együttműködés a két város önkormányzata felügyelte, többek között konferenciákat szerveztek pedagógusok, múzeumi szakemberek számára, közös kiadványokat szerkesztettek, irányították a programban résztvevő intézmények munkáját.
Különböző programokat szerveztünk a pedagógusok részvételével a gyerekek számára, amelyben bemutatták a városuk értékeit, kirándulásokat szerveztek, találkozókat tartottak, amelyben megbeszélték a látottakat.
A program zárásaként a lengyel pedagógusok, múzeumi szakemberek ellátogattak a vármúzeumba és a Servita-házba, ahol a lenkeys gyerekekkel együtt többek között a kenyérlángos technikájával ismerkedtek. Korábban, a projekt ideje alatt a Lenkey János Általános Iskola pedagógusai is jártak a testvérvárosban, ahol ők is kézműves hagyományokkal ismerkedtek.
A későbbiekben mindkét városban szeretnének létrehozni egy pedagógusokból, múzeumi szakemberekből, önkormányzati dolgozókból álló szakmai csoportot, mely folytatja a programot.